v.33

Igår gick jag in i v.33 och idag är det föräldrarutbildning igen ..
Ser fram emot det ! :) Förutom att jag har sååååååå ont i min tå att jag vet inte vart jag ska ta vägen, kan knappt gå men ska iaf halta mig dit ..
Ska ringa min käre far och hoppas hoppas han har slutat då så han kan köra mig .. (a)

v.33


BEBIS

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.


DU

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

:)

Sitter och kollar på Håkans bar samtidigt som jag sitter och smyg tittar på min underbara pojkvän som sitter i andra sidan rummet vid sin dator.
Idag har älsklingen min vart och hämtat ut en sån där Pampers box på babyproffsen och så har vi varit på Mvc .
Nu har lilltjejen troligtvis lagt sig med huvudet ner för gott :) Har känt att hon legat så ett tag och det konstaterade ju barnmorskan att hon gjorde :)


Nu längtar jag bara så otroligt mycket till lilltjejen kommer ut ! Hon buffar och sparkar och drar där inne hela tiden .. Vill bara hålla henne och krama om henne nu nu nu !

Jag och min älskade prins på Åland i sommras.

föräldrarutbildning

Nu är det bara 60 dagar kvar och igår började föräldrarutbildningen vi blev tipsade om av Mvc.
Det var två vuxna som hade hand om det, en av dom var barnmorska så hon berättade en hel del om förlossningen och så. Sen var vi 6 gravida tjejer och 3 pappor. Jättemysigt.. Skönt att få träffa andra i typ samma ålder och samma vecka, där det finns massor att prata om. Ska tillbaka dit nästa torsdag, ska bli kul! :)

Idag har vi haft nationella i svenska B . usch usch usch usch! Jag skrev kanske 3 ½ sida .. Hoppas verkligen att jag får G iaf! Men jag kan inte sånt där, det är nog min stora svaghet .. Att skriva! Dessutom är jag ju ganska kass på att hänga med på lektionerna så jag fattar nada när vi väl kommer till sånt här. Men jag gjorde mitt bästa iaf!
Nu längtar jag bara tills max kommer hem, är hungrig! Men han slutar inte förens om 2 timmar ! :O en fredag!!!! :O .

Jaja, ska göra något annat nu, typ städa tror jag .. eller plugga ! :/ orkar inte .
hejdå!

Mitt finaste hjärta! <3

Ny vecka IGEN !

Nu går det fort, ännu en ny vecka.. och bara 63 dagar kvar ! :)

Bebisen

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

 

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika

v.32, hundra kilo tyngre och klumpigare !!                                   v.31

tiden går fort :)

Tiden bara rullar på och magen växer.
Har lämnat in min mobil på reklamation nu så hoppas jag får en ny mobil snart!! Jag orkar inte med den där skittelefonen.
Har en telefon, med bra kamera men den vägrar visa upp bilderna för datorn så alla bilder jag tar stannar i mobilen. Det går inte att få in dom i datorn, jag har försökt med allt !


I fredags var vi hemma hos Nikki och firade att hon precis fyllt 19. Riktigt trevligt måste jag säga, medans Max var ute med några klasskompisar till mig ..
Vid halv 1 mötte jag honom i Gullmarsplan då var han för full för att fortsätta och hade blivit utslängd 2 gånger från krogen.

Lördag morgon var han uppe förvåansvärt tidigt, vi klädde oss och tog bussen till Årsta Torg där vi gick till Barnaskaran, En riktigt grym barnaffär med både begagnat och nytt. Så jävla fräsht och riktigt billigt.
Mamma jobbade lite extra så jag och Max höll henne sällskap den sista timmen och jag hittade såååååå mycket saker jag ville köpa!
Finns allt från Kläder till leksaker, mammakläder, skötbord, bärsele, babyskydd .. allt ! :)

Nej men  nu ska jag klä mig och åka till min käre mor .
PUSS OcH HEJ ! :)

v.30 och 72 dagar kvar :O !

Så, nu var det ett tag sen jag skrev . Det börjar bli trångt i magen nu känner jag. Hon sparkar inte lika mycket längre men hon stryker och trycker sig mot insidan vilket kan vara både mysigt och riktigt obehagligt :) .

Du är i vecka 30.
Du har gått 29 fulla veckor och 4 fulla dagar (v29+4).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tis 22 jun 2010
Du har 72 dagar kvar till beräknad förlossning.


Nu känner man tydligt vart hon ligger någon stans, och om jag lägger mig ner på sidan så känns det som hon "ramlar" ner där och det känns som hela magen sitter på sidan jag ligger istället ;P haha !

Igår var vi iväg till förlossningen i Linköping (var hos min mormor i Mjölby därför vart de Linköping). Jag stod hos mormor och sminkade mig och kände hur hela kroppen drog till varje gång mitt hjärta slog. Så jag sa det till mamma och hon tog pulsen på mig som visade sig vara på 136 :S . Vilket var väldigt högt? Så då ringde vi förlossningen och dom ville vi skulle komma in, men det var ingen fara alls med den lilla tjejen :) och dom sa de att såna här konstiga saker kan hända :) .
Så då fick jag åka hem till mitt hjärta som hade lagat mat så gulligt åt mig här hemma :)


V.30

Bebisen


Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

 

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.


Du


Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.


RSS 2.0